conscious dance movement practice & therapy

5Ritmes

De 5Ritmes – Vloeiend Staccato Chaos Lyrisch en Stilte® – zijn staten van zijn.
Ze zijn een kaart van de menselijke psyche. Het zijn markeringen op de weg terug naar een echt zelf, een wild en teder, instinctief zelf. Er is geen choreografie en er zijn geen pasjes te leren.

Vloeiend

In vloeiend leren we in ons lichaam te zijn.

In ons eigen tempo staan we toe dat impulsen ons in beweging zetten. Door te bewegen zonder te stoppen komen we in een stroom van onze eigen energie. Het is onze weg naar onze innerlijke waarheid, om trouw te zijn aan jezelf – luisteren en aandacht schenken aan onze behoeften, ontvankelijk voor onze innerlijke en uiterlijke werelden.

Mensen die het Ritme van Vloeiend  belichamen zijn soepel, flexibel, overgegeven en vertrouwen op hun voeten om hen te leiden waar ze moeten gaan.

Staccato

Staccato is de toegangspoort tot het hart.

Het laat ons zien hoe we de wereld in kunnen stappen verbonden met onze voeten en onze gevoelens. Staccato verbindt ons met ons innerlijk vuur dat opkomt voor onze innerlijke waarheid, voor onze passies, onze wil en onze grenzen. Staccato helpt je articuleren, differentiëren en communiceren. Het is het deel van ons dat opkomt voor waar we om geven, van wie we houden en waar we van houden. 

Staccato is de leraar van grenzen. Mensen die het Ritme van Staccato volledig belichamen, zijn gedefinieerd, helder, verbonden en niet bang voor de transparante uitdrukking van hun hart.

Chaos

In Chaos oefenen we de kunst van het volledig vrijgeven van ons lichaam – we laten het hoofd, de ruggengraat, de heupen en de voeten los en bewegen sneller dan we kunnen denken.

Chaos breekt ons vrij van onze illusies. Het neemt ons mee op de reis van “Ik kan niet” naar “Ik zal”. Dit ritme bevrijdt ons van alle ideeën over wie we zijn en geeft ons een echte ervaring om volledig, vrij, intuïtief en creatief te zijn.

Chaos is de toegangspoort tot de grote geest. Het bevrijdt ons van dwingende gedachtes. Chaos danst ons van gewoonte naar het onbekende. Visueel zien we eruit als een grote, hete, gigantische, zweterige puinhoop vol met louterende energie. Dit is onze grote dans, onze break-out dans, onze doorbraak dans.

Lyrisch

In Lyrisch oefenen we de kunst om uit Chaos te komen.

Het is de fysieke, energieke, emotionele en spirituele dans-wedergeboorte. De beoefening van Lyrisch leert ons hoe we destructieve patronen kunnen doorbreken en ons overgeven aan de diepten van de vloeiende, creatieve herhalingen van onze ziel, die opborrelen vanuit de diepste delen van onszelf, naar integriteit en waardigheid.

Lyrisch is expansief en verbindt ons met onze menselijkheid, tijdloze ritmes, herhalingen, patronen en cycli. Lyrisch is meer een staat van zijn dan een ritme, omdat het een kristalheldere expressie kan zijn van elk van de ritmes in hun lichtheid. We worden licht in onze voeten, als vogels die in de lucht vliegen. Maar vergis je niet, in Lyrical zijn we geaard en volledig bekrachtigd.

Stilte

Stil zijn en doen Niets is totaal anders.

Stilte beweegt, binnen en buiten ons. De dans is ons voertuig, onze bestemming is het Ritme van stilte; onze uitdaging is om een ​​schip te zijn dat blijft bewegen en veranderen. We bewegen in slow motion, als zeer onvoorspelbare meditatieve Tai Chi meesters. Vormen uit het verleden, het heden en de toekomst komen door ons heen. Vrouwelijke en mannelijke energie en de magische dans die ze samen doen. Bewegend in stilte en nog steeds in beweging zijn, komen  andere ritmes van onze reis samen in de vitale resonantie van stilte.

Elke keer dat we in stilte dansen, oefenen we de kunst om bewuste eindes te maken. Dit gaat op voor al onze eindes in het leven – het einde van deze dans, deze dag, deze relatie of deze levenscyclus. Een goed einde betekent verantwoordelijkheid nemen voor de hele reis, wijsheid uit onze ervaring distilleren, we kunnen de volgende golf schoon  beginnen en hoeven het verleden niet bij ons dragen.